• header-add
logo

Meer dan 3.300 transgenders vermoord in tien jaar tijd

Transgender gedenkdag

Meer dan 3.300 transgenders vermoord in tien jaar tijd

Haagse wethouder Van Alphen bij ingetogen herdenking COC Haaglanden
Den Haag, 15 november 2019


Jaarlijks zijn honderden transgenders het slachtoffer van dodelijk geweld. Op 20 november wordt wereldwijd stilgestaan bij deze slachtoffers. In het gebouw van COC Haaglanden zal een ingetogen plechtigheid plaatsvinden.

Het afgelopen jaar vonden 331 moorden plaats op transgenders en genderdiverse mensen. Het merendeel van de moorden vond plaats in Brazilië (132), Mexico (65) en de Verenigde Staten Staten (31), met een totaal van 3.314 gemelde gevallen in 74 landen tussen 1 januari 2008 en 30 september 2019. Dit blijkt uit de nieuwste 'Trans Moord Monitor', die op 11 november j.l. werd gepubliceerd door Transrespect versus Transphobia Worldwide. In veel landen zijn transgenders praktisch vogelvrij. Onder de excessen bevonden zich steniging, verbranding, verstikking, meervoudige verkrachting en talloze gevallen van dodelijke schiet- en steekpartijen. Sommige slachtoffers waren daarbij gruwelijk verminkt.

Op 20 november 2019 zal er om 20:00 in het COC gebouw aan de Scheveningseveer 7 te Den Haag een korte plechtigheid plaatsvinden, waarbij onder meer de 331 namen van vermoorde mensen worden voorgelezen. Hieraan zal wethouder Bert van Alphen (Den Haag, Emancipatie) deelnemen. Doel van de bijeenkomst is het bewustzijn inzake de positie van transgenders te vergroten en verbondenheid te tonen met de internationale transgender gemeenschap.

COC Haaglanden komt sinds 1947 op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). We zetten ons in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s in de regio Haaglanden.

Meer informatie: www.cochaaglanden.nl